Az álarc mögött

A nárcisztikus, szociopata és pszichopata személyiségzavarról egy empata szemével

Légy szürke kavics (#3)

2017. február 27. 20:29 - Bán Lilla Blog

Hogyan kommunikáljunk egy nárcisztikus személlyel?

grayrock.jpg

Olyan sok levelet kaptam azzal kapcsolatban, hogy írjam meg, milyen módon lehet megszabadulni egy nárcisztikus kapcsolatból, hogy - bár eredetileg más témát terveztem -, most mégis a „Szürke Kő”* technikáról fogok írni.

Ez a módszer elsősorban arra szolgál, hogy a nárcisztikus, szociopata vagy pszichopata személy elveszítse velünk kapcsolatos érdeklődését. Miért fontos ez? A tapasztalat azt mutatja, hogy amint megérzi, hogy el szeretnénk tőle távolodni, mindent megtesz, hogy az ellenkezője történjen meg. Persze elsősorban arra törekszünk, hogy egyáltalán semmiféle kapcsolatunk ne legyen vele, de ez sajnos nem mindig megvalósítható. Például, ha a főnökünk az illető és nekünk szükségünk van arra munkára. Vagy ha két szülőről van szó, és válás után is szükség van legalább némi kommunikációra közös gyermekük miatt. Tehát, kizárólag akkor, hogyha valamiért nem megvalósítható, hogy egyáltalán ne legyen kapcsolatunk, ez a módszer lesz a nyerő.

 

Hogy kell csinálni?

A lényege tulajdonképpen borzasztóan egyszerű: a lehető legkevesebb kommunikáció, amit – ha csak egy mód van rá – sosem mi kezdeményezünk. Rettenetesen unalmas, monoton válaszokat adunk, hogy a másik személy drámára való éhségét ne tudja rajtunk keresztül kielégíteni. Hogy ez miért működik? A nárcisztikus, szociopata és pszichopata személyek éhezik a drámát. Ahogy a „Honnan tudod, hogy nárcisztikus?” című bejegyzésben is olvasható, imádják felzaklatni a másik embert, mivel ez élteti őket. Ha nincs „dráma”, akkor nem kapják meg, amit a leginkább szeretnének… ezért hát továbbállnak. Egyszerűen kénytelenek máshová menni, hogy kielégítsék ezt az igényüket.

Amikor a közelükben vagyunk, nem szabad feldühödni, elszomorodni, zaklatottnak, vagy esetleg boldognak lenni. Hoppá! Fogalmazzunk csak pontosan. Hiszen természetesen nehezen tudnánk magunkban kontrollálni ezeket az érzelmeket. Azt viszont kontrollálhatjuk, hogy ebből a másik személy mit lát. Tehát pontosítok: mindezeket az egyébként jelenlévő, természetes érzelmeket nem szabad megmutatni. Ez furcsa lehet, hiszen őszinteséghez szoktunk. Igazából minden vágyunk, hogy megértessük magunkat a másikkal, és hogy közös megegyezésre jussunk a problémáinkat illetően. De tudnunk kell, hogy bizony élnek ezen a Földön olyanok, akik erre nemhogy nem kaphatóak, hanem a valóságuk tartományán teljes mértékben kívül esnek azok a fogalmak, hogy együttérzés, közös megegyezés, megértés, önzetlen figyelem… tehát, még ha szívszorító is, bizony meg kell tanulnunk megvédeni magunkat. És ennek a legjobb módszere az, ha semmiféle negatív, vagy pozitív érzelmi reakciót nem mutatunk akkor sem, sőt főleg akkor nem, amikor azt a leginkább kifejeznénk.

 

Amikor neadjisten olyasmit helyez kilátásba, olyasmivel fenyeget, ami számunkra a legijesztőbb, a legkényelmetlenebb (és ezt mindenki maga tudja, hogy mi az a számára)… na, akkor kell a leginkább „egyenletesen” kommunikálni. Semmi, ismétlem, semmi érzelmi reakciót nem szabad mutatni. Csak ilyen unalmas válaszokat szabad adni, hogy „aha”, „hmmm, igen”,„persze, persze”... Mivel nem kapja meg a drámát, amit vár, egy idő után abbahagyja próbálkozást és más forrás után néz.

Fontos hangsúlyozni, hogy soha ne magyarázzuk meg a nárcisztikus személynek, hogy éppen a „Szürke Kő” módszert végezzük, mert ezt az információt ők csak olyan módon fogják felhasználni, hogy folytassák a manipulációt és a domináns viselkedést. Tehát egy szót se erről!

Ez nem egyszerűen egy elméleti gyakorlat. Képzeld el, hogy te magad válsz szürke kővé. Mit is jelent ez? Bárhová mész, szürke kavicsokat látsz mindenhol, de sohasem veszed őket észre. Beleolvadnak a háttérbe. Jómagam sem emlékszem a mai napon egy darab szürke kőre sem, pedig biztos láttam ezret is. Na ezzel a fajta unalommal kell etetned a nárcisztikus személyt, ha már egyszer muszáj kapcsolatban maradnotok.

 

Amivel legyetek óvatosak...

Egy dologgal kapcsolatban figyelmeztetni szeretnélek benneteket: ha addig megszokás volt, hogy neadjisten feldühödsz, vagy megijedsz egy kirohanásától, vagy kellemetlen szavaitól, de most ezt hirtelen abbamarad, lehetséges, hogy először másképp fogja megpróbálni ugyanazt elérni. Lehet, hogy még ijesztőbben, kellemetlenebbül fog viselkedni egy darabig. Ne törődj vele. Ez csak majomtánc. Hamarosan abbahagyja majd, hogy új forrás után nézzen…

 

Azt hiszem, ennyi információ erről elsőre elég. Kérlek, engedjétek meg, hogy a cikket néhány nap múlva folytassam. Hamarosan visszajövök.

Addig is sok sikert kívánok a „Szürke Kő” módszer gyakorlásához…

Vigyázzatok magatokra!

 

*Szürke Kő - Gray Rock, lásd a Szószedetben

 


(Kép forrása: internet)

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://az-alarc-mogott.blog.hu/api/trackback/id/tr312299097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása