Az álarc mögött

A nárcisztikus, szociopata és pszichopata személyiségzavarról egy empata szemével

Szószedet

2017. február 08. 14:09 - Bán Lilla Blog

Az egyértelműség kedvéért íme a blogban használt, a téma szempontjából különösen fontos jelentéssel bíró magyar kifejezések, ezek angol megfelelői és definíciói.

Igyekszem közérthetően írni. A lista folyamatosan bővül.

 

KIS ÉRTELMEZŐ SZÓSZEDET

 

EMPATA (Empath) Olyan személy, aki képes mások érzelmeit (sokszor a sajátjaként) érzékelni annak ellenére, hogy saját maga éppen nincs ugyanabban a helyzetben.

GASLIGHTING (Gaslighting – nem fordítottam le, mert úgy látom, hogy a magyar terminológia jobb híján az eredeti, angol kifejezést kezdte el alkalmazni) Különböző pszichológiai eszközökkel olyan módon manipulálni valakit, hogy az saját józan eszében kételkedjen. (A kifejezés eredete: George Cukor 1944-ben készült „Gázláng” c. filmjének története szerint egy férfi megpróbálja az őrületbe kergetni feleségét azzal, hogy elhiteti vele, hogy a házukban történő megmagyarázhatatlan dolgok – például a gázlámpák fényének rendszeres elhalványulása – valójában az asszony képzeletének szüleményei.)

KIVETÍTÉS (lásd: projekció)

NÁRCISZTIKUS (Narcissist) Olyan személy, aki saját magát túlzottan csodálja, illetve olyan pszichológiai állapotban van, amikor az empátia hiányzik belőle, és csorbát szenvedett önbecsülése miatt magát folyamatosan mások fölé igyekszik helyezni.

PROJEKCIÓ, vagy KIVETÍTÉS (Projection) Olyan önkéntelen védekezés, melynek során az egyén tagadja saját negatívnak vélt minőségeit, és ezzel egy időben másnak tulajdonítja azokat. (Például valaki, aki sokszor ténylegesen udvariatlanul viselkedik másokkal, folyamatosan a többieket vádolja udvariatlansággal.)

PSZICHOPATA (Psychopath) Antiszociális személyiségzavarban szenvedő személy, aki élvezetét leli abban, hogy agresszív, bántó, erkölcstelen viselkedésével szándékosan kárt, fájdalmat okoz másoknak. (Fontos tudni, hogy egy pszichopata nem feltétlenül sorozatgyilkos.) A bűntudat érzése idegen számára.

SZÁRNYAS MAJMOK (Flying monkeys) olyan emberek, akiket a nárcisztikus személy olyan módon manipulál, hogy azok támogassák őt abban, hogy ő az áldozatát érzelmileg, mentálisan, vagy egyéb módon bántalmazni tudja.

SZOCIOPATA (Sociopath) Antiszociális személyiségzavarban szenvedő személy. Környezete általában kedveli karizmája miatt, de ő általában nem törődik valójában másokkal. Saját hibáiért másokat tesz felelőssé, a szabályok nem érdeklik és gátlástalanul hazudik. Bűntudatot nemigen képes érezni.

SZÜRKE KŐ (Gray Rock) Amennyiben nárcisztikus, szociopata vagy pszichopata személlyel vagyunk kénytelenek kommunikálni, ezt a módszert alkalmazzuk, hogy a másik nem kívánt figyelmét ne vonzzuk magunkhoz. Lényegében olyan unalmas és rövid válaszokat adunk, amennyire lehetséges és semmilyen érzelmi reakciót nem mutatunk. Mivel a nárcisztikus személyek éhezik a drámát, hamarosan otthagynak minket és más forrás után néznek.

komment
Címkék: Szószedet

A bejegyzés trackback címe:

https://az-alarc-mogott.blog.hu/api/trackback/id/tr8112237700
süti beállítások módosítása